Sisli
Yağışlı

EMET İLÇESİNDE 19 EYLÜL GAZİLER GÜNÜ KUTLANDI

19 Eylül Gaziler günü Emet ilçesinde düzenlenen törenlerle kutlandı.

EMET İLÇESİNDE 19 EYLÜL GAZİLER GÜNÜ KUTLANDI Haberler

Sakarya Meydan Muharebesi’nin kazanılmasına müteakip, Başkomutan Mustafa Kemal ATATÜRK’e TBMM’nin 19 Eylül 1921 günü 153 sayılı kanun ile mareşallik rütbesi ve gazilik ünvanı verilmesinin 97 nci yıldönümünü  Emet ilçesinde düzenlenen bir dizi etkinlikle kutlandı.

Emet 15 Temmuz demokrasi meydanında Atatürk büsütüne çelenk koyma merasimi ile başlayan programa Kaymakamımız Hasan Çiçek,Belediye başkanımız Mustafa Koca,Jandarma komutanı Mukadder Demir, Emniyet müdürü Gökhan  Yıldırım,daire müdürleri,siyasi parti temsilcileri ve stk başkanları ile gazilerimiz katıldı.

Atatürk büstüne ilçe kaymakamlığı,belediye başkanlığı ve Ecdad derneği çelenklerinin  bırakılmasının ardından  saygı duruşu ve İstiklal marşımızın hep birlikte okunmasına geçildi.

Günün anlam ve önemimi belirten konuşmayı Ecdad derneği başkanı Ali Duyan yaptı.
            Duyan  Türkiye Cumhuriyeti’nin yanı sıra, Kore Cumhuriyeti ve Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’nin varoluş mücadelesinde ve İç Güvenlik Harekatı sonucunda kazanılan gazilerimizi onurlandırdığı bir gün olduğunu belirttiği konşumasında şu ifadelere yer verdi;

“Gaziler Günü, canlarını bu aziz ulusa adayan tüm gazilere kutlu olsun. Bizi bu mutlu günle onurlandıran herkese şükranlarımızı sunarız.

Dün olduğu gibi bugün de, aynı inançla, bu aziz vatanın birliği ve bölünmezliğine ve ulusal değerlerine saldıranlara karşı her zaman kanımızı akıtmaya, canımızı feda etmeye hazırız. Bunun en güzel örneğini de 15 Temmuzda yapılan hain kalkışmayı uçaklardan atılan bomba ve mermilere, tanklara göğsünü siper eden şehitlerimiz ve gazilerimiz; ellerine Türk bayrağını alıp meydanlara koşan kadınlarımız, çocuklarımız ve Aziz Milletimiz önleyerek bir kez daha Türk Milletinin cesaretini, vatanseverliğini ve birlikteliğini tüm dünyaya göstermiştir. “dedi.

Emet ilçesi  açısından da “GAZİ” ünvanı çok önemli olduğunu belirten Duyan ilçeye gaizlik ünvanı verilmesi için çalışmalrın devam ettiğini beyanla;”İlçemize Milli Mücadele döneminde gösterdiği kahramanlıklardan dolayı “GAZİ” ünvanı verilmesi için çabalarımız devam edecektir. Bizim için vatan savunmasında şehit ve gazi olmak kadar güzel bir kavram olamaz. Şehit nurlanmış, gazi onurlanmış askerdir.

Gaziliğin devlet ve millet nezdindeki en büyük önemi, Ulu Önder M. Kemal ATATÜRK’ün 19 Eylül 1921’de TBMM tarafından gazilik ünvanı tevcih edilmesi üzerine söylediği şu ifadelerde yer almaktadır.

“Kahraman Türk Ordusu; sizin kahramanlığınızla kazanılan büyük zaferin millet tarafından takdimine delalet eden bu ünvan ve rütbeye ancak size izafe ederek bütün askerlik hayatımın en büyük iftiharı olarak taşıyacağım. Milli bağımsızlığımızı, vatanın milleti ile bölünmez bütünlüğünü muhafaza etmek maksadıyla vatanımızın her karış toprağına kanlarını akıtan, Türk tarihine altın sayfalar yazdıran gazilerimizin, can veren şehitlerimizin hatıralarını yüceltmek, onlara olan minnet ve şükran duygularımızı ifade etmek milli görevimizdir. Vatanımızın kurtuluşunda düşmanla amansız mücadele eden malül veya gazi olarak hayat mücadelesi veren bu değerli şahıslara sahip çıkmak ve onlara saygılı olmak milletimizin tarihine ve mazisine bağlılığın bir ifadesidir.Başta Gazi Mustafa Kemal ATATÜRK ve onun silah arkadaşları olmak üzere bu vatan için toprağa düşen tüm şehitlerimizin ve ebediyete intikal eden gazilerimizin manevi huzurlarında saygı ile eğilir, kahraman gazilerimize sevgi ve şükranlarımızı  sunuyoruz “dedi.